MENÜ
www.idorablo.freewb.hu
Sose vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal !   /_userfiles_/idorablo/omega---idorablo.mp3

 

 

TARTALOM: /_userfiles_/idorablo/bud-spencer-terence-hill---kincsami-nincs.mp3

Amerikai palacsinta - Császármorzsa - Görög saláta - Juhtúrós sztrapacska - Lapcsánka - Sopszka saláta -

Vaniliasodó - Tzaziki saláta - Túrós-meggyes rétes - Tejszínes hagymakrém leves - Waldorf-saláta -

Csirkés Cézár-saláta - Mediterrán gazpacho - Csirkehúsos penne - Fröccsre ötletek - Részeges csűlök római tálban - Pácok grillezéshez - Rongyos kifli - Tojásos nokedli

 

 

Amerikai palacsinta

Hozzávalók:


40 dkg sima liszt
2 csomag sütőpor (24 g)
1 teáskanál só
1 evőkanál kristálycukor
6 dl zsíros tej
2 db tojás
10 dkg olvasztott vaj

Elkészítés:
A vajat egy bögrében beteszem a mikróba 1 percre. Közben jól összekeverem a lisztet a cukorral, sóval és a sütőporral. A halom közepébe egy kisebb mélyedést csinálok, abba öntöm a vajat, és szép lassan, keverés közben adom hozzá az előzőleg összekevert tojást és a tejet. Addig keverem, amíg csomómentes lesz. Régi típusú (nem teflon) palacsintasütőben sütöm, azt nem kell olajozni (mivel ez a tészta nagyon gyorsan magába szívja az olajat). Lassú tűzön kell sütni, mert centi vastagra feljön, és

Tanácsok:
Az amerikaiak vajat tesznek a tetejére és juharsziruppal öntik le.
Vigyázat, nagyon laktató!

 

Császármorzsa


Hozzávalók : 2-3 személyre):


30 dkg búzadara
3 tojás
4,5 dl tej
5-10 dkg mazsola
10 dkg zsír vagy margarin
10 dkg cukor

(porcukor, lekvár)

A cukor felét keverd bele a langyos tejbe, adj hozzá kicsi sót, majd áztasd bele a mazsolát és a búzadarát is. A tojások sárgáit keverd el a maradék cukorral, a fehérjékből pedig verj kemény habot. Amikor a dara megduzzadt (felszívta a tejet), keverd hozzá a tojássárgát és a habot is. Egy tágas serpenyőben hevítsd fel a zsiradékot, öntsd bele a masszát, s (egy lapáttal) folyamatosan kevergesd, míg szét nem esik kisebb darabokra, morzsákra.


(A császármorzsát forrón, porcukorral meghintve, esetleg valamilyen lekvárral, vagy gyümölcsszörppel szokás tálalni.

 

Görög saláta

Hozzávalók:

50 dkg paradicsom
1 db kígyóuborka
2 db paprika
2 db közepes fej vörös- vagy lilahagyma
30 dkg juhsajt vagy fetasajt
10 dkg kimagozott olajbogyó (félbevágva)
8 kis evőkanál olaj
kb. fél citrom leve (de citromlé is jó, úgy 1 evőkanálnyi)
só, bors, oregano

Tennivalók:

Mosd meg alaposan a zöldségeket! A paradicsom szárát metszd ki, majd vágd kis (kb. 2 cm-es) darabokra! A kígyóuborkát hámozd meg, de ha szereted a héját, akkor rajta is hagyhatod, persze csak, ha nagyon precízen megmostad. Szeleteld fel az uborkát, s ha úgy jobban tetszik, még a szeleteket is vágd félbe vagy négy részre!  A hagymát tisztítsd meg, és vágd fel kockákra, ezt követően pedig a sajtot kockázd fel egy centis darabkákra! Az előkészített zöldségeket öntsd egy tálba! Szórd a tetejére a jól lecsöpögtetett olajbogyót is, amit ha akarsz, egyenként félbevághatsz.

Locsold meg az adott mennyiségű olajjal, majd a citrom levével, sózd meg egy kicsit szórj rá ugyanígy egy pici őrölt borsot és organot ! Egy nagy kanállal forgasd össze az egészet óvatosan, hogy ne nagyon törjenek össze a zöldségek! Ne ijedj meg, de a sajt állagából adódóan szét fog picit esni, persze nem mindegyik darab. Ha elkészültél, pihentesd az egészet legalább egy órát, hogy összeérjenek az ízek.

 

Juhtúrós sztrapacska

Hozzávalók : 4 személyre

70 dkg krumpli, 35 dkg finomliszt, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 tojás, 20 dkg juhtúró, 3 dl tejföl, 20 dkg füstölt szalonna, ízlés szerint só, őrölt bors, zöldfűszer.

A megtisztított burgonyát a reszelő legapróbb lyukú oldalán lereszeljük. A krumpli levet enged, ezt tartsuk meg, mert a hozzáadott liszt magába szívja majd. Kevés sóval, liszttel és 1 tojással – ízlés szerint 2-3 gerezd összetört fokhagymával – olyan sűrű galuskatésztát készítünk, hogy a tésztába állított főzőkanál meg se moccanjon. A tésztát forrásban lévő vízbe szaggatjuk, majd amikor a víz felszínére jön, leszűrjük és méltó helyére, egy szalonnazsírral kikent cserépedénybe szedjük.

Ezután máris gazdagíthatjuk a karakteres ízű brindzával, más néven juhtúróval – amit magyarlakta vidékeken erőstúróként is említenek. A legjobb minőségű juhtúrót Liptó és Árva vidékén készítik, innen csenghet ismerősen a liptói túró elnevezés – ami az erről a tájegységről származó, minőségi juhtúrót takarja. Tehetősebb helyeken tejfölt is adtak hozzá, sőt, van, ahol a juhtúrót először összekeverik a tejföllel, és így krémesebb állagban adják a sztrapacskához.

Zöldfűszerként leggyakrabban kaprot, de ízlés szerint petrezselymet vagy snidlinget is szórhatunk a tetejére. Annyi biztos, a ropogósra pirított szalonnakocka elengedhetetlen! Az apróra kockázott szalonnát serpenyőben megfuttatjuk, a zsírját rálocsoljuk a sztrapacskára. Ha készítéskor a még csak félig megpirult szalonnakockákat meglocsoljuk egy kevés tejjel, akkor igen mutatós és ropogós végeredményre jutunk. A juhtúrós sztrapacska ekkor már fogyasztható is, de van, aki arra esküszik, hogy akkor az igazi, ha egy fél órára 180 fokos sütőbe tesszük és hagyjuk az ízeket összeérni. Hagyományosan a juhtúrós sztrapacska mellé innivalónak savanyított tejterméket adtak: aludttejet, írót. Juhtúró helyett pirított káposztával vagy libatöpörtyűvel is tálalhatjuk a galuskát.

 

Lapcsánka


Hozzávalók:


5 db krupli
1 db tojás
2 cikk fokhagyma
2 e.kanál liszt (állagától függ)
só, bors

összekeverni, kisütni

 

Sopszkasaláta


Hozzávalók:

50 dkg paradicsom
2 db kigyóuborka
2 db tv paprika
2 db kaliforniai paprika
2 db lila hagyma
20 dkg juh túró v. fetasajt
20 dkg fekete olajbogyó
1 db citrom
1 dl olivaolaj
só,bors,oregánó

A zöldségeket összekockázom, olajat és a füszereket rátesszük, összekeverjük, és 30 perc v. egy órát hütőbe tesszük érni.
A darabolt juhtúrót v. fetasajtot és az olajbogyót tálaláskor rátesszük.

 

Vaníliasodó

Hozzávalók:


1/2 l tej
2 db tojássárgája
5 dkg cukor
1 kk liszt
1 cs vaníliás cukor vagy 1/4 rúd nanília
1 dkg vaj
2 db tojásfehérje
2 dkg cukor

Elkészítés:
A tojássárgáját 1 dl tejjel, a cukorral és a liszttel elkeverjük. A tejet a van.cukorral felforraljuk és forrón a tojássárgájához öntjük. Tűzre tesszük és folytonos keverés mellett addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Forrni nem szabad a mártásnak, mert a tojássárga összecsomósodik benne.
Akkor van készen, ha a kanálról nem fut le, hanem azt sűrűn bevonja.
Ha a tűzről levesszük, beletesszük a vajat, és ezzel fényesre keverjük.
2 db tojásfehérjét 2 dkg cukorral keményre verünk és a forró mártáshoz keverjük.

Elkészítési idő: 15 perc

 

Tzaziki saláta


Hozzávalók:

3 dl kaukázusi kefír
1 pohár tejföl
2 kisebb kígyóuborka
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál frissen facsart citromlé (kihagyható)
tengeri só
frissen őrölt feketebors
nyáron friss kapor

Elkészítés: Gyaluljuk apróra az uborkát, törjük össze a két fokhagymát. Jól keverjük össze a kefírt, tejfölt. Adjuk hozzá a fokhagymát, a citromot, sót, borsot, végül a lecsöpögtetett uborkát. Az egészet keverjük össze.

Megjegyzés:
A fokhagyma mennyisége ízlés szerint változtatható! Nyáron friss kaporral is próbáljuk ki!

 

Túrós-meggyes rétes

Hozzávalók, ahogyan készítettem:

2 csomag (12db) réteslap
1 kg túró
1 kg meggy
4 evőkanál cukor( ez lehet több, mert nem lett édes)
1 citrom lereszelt héja, félnek a leve
2 tojás sárgája
2 evőkanál búzadara
csipet só
1 pohár tejfel
olaj
kekszmorzsa

Meggyet kaptam Editkétől, lefagyasztottat, saját termésűt. Tehát sürgősen tennem kellett valamit, amitől a meggy valami finom, nem hétköznapi, gasztronómiai élménnyé alakul át. Ebből a mennyiségből 3 rúd lett, mindegyikhez 4 lapot használtam, szilikonos ecsettel közéjük kentem egy kis olajat, hogy a lapok ne legyenek szárazak. A túrót, sót, cukrot, a 2 evőkanál búzadarát, a 2 tojás sárgáját, a citromhéját, a levét, a tejfelt egyneművé kevertem. A réteslapot megszórtam kekszmorzsával, a túrót és a meggyet rátettem, majd a szilikonos lap segítségével feltekertem. A tetejüket a túróból kimaradt tojásfehérje és tejfel keverékével megkentem, majd 25 perc alatt 180 °C-on készre sütöttem.

 

Tejszínes hagymakrém leves


Hozzávalók:

5-6 fej közepes vöröshagyma,

1-2 fej fokhagyma,

1,5 l húsleves (2 leveskockából),

2 dl tejszín,

1 kanál liszt,

tárkony, bors, petrezselyem

pirítós kenyér,

reszelt sajt

 

Elkészítése: A hagymát kockára vágjuk, a fokhagymát felaprítjuk, és kevés

Olajon, víz hozzáadásával puhára pároljuk. Ha kész, összeturmixoljuk, majd

visszatöltjük a lábasba. Rászórjuk a lisztet, elkeverjük majd felöntjük a

húslevessel és a tejszínnel,ízesítjük a fűszerekkel, és egyet forralunk

rajta. Megpirítjuk a kenyeret, rátesszük a forró levesre és megszórjuk

reszelt sajttal

 

Waldorf-saláta

Hozzávalók:


20 dkg zeller
20 dkg alma
15 dkg dióbél
2 dl majonéz
1 fej saláta
1 citrom
fél dl tejszin


Elkészítése: A zellert hámozd meg, majd szeleteld fel. A citromot facsard ki,
és a lé felét öntsd a zellerre. A dióbélt vágd dúrvára fel.
Az almákat hámozd meg, szedd ki a magházat, és apróra kockázd fel.
A majonézt a tejszinnel keverd össze, majd szórd bele az apróra
felvágott salátát is. Végül a zellert, a dióbelet és az almát is
keverd az öntetbe. Ízlés szerint sózd meg.

 

Csirkés Cézár-saláta

Hozzávalók:

20 dkg csirkemellfilé
1 jégsaláta
1 kigyóuborka
3 szelet kenyér
2-3 db paradicsom
2 dl főzőtejszin
2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál mustár
1 tojás
Worchester-szósz
olivaolaj
petrezselyem, oregáno, só , bors

Elkészítése: Jégsalátát mosás után szeleteld fel. Az uborkát és a paradicsomot kockázd fel.
A tejszint a mustárral, a Worchester-szósszal és az olivaolajjal keverd krémes
állagúra. Zúzd bele a fokhagymát, és izesítsd a fenti füszerekkel. A csirkemellet
kockázd fel, só, bors rá és pirítsd meg. A kenyeret egész apró kockázás után pirítsd meg.
Végül a zöldségeket, a húst és a kenyeret öntsd össze, és locsold meg az öntettel.

 

Mediterrán gazpacho


Hozzávalók:


40 deka érett paradicsom,

1 nagyobb zöldpaprika,

1 közepes uborka,

1 kis fej vöröshagyma,

3 gerezd zúzott fokhagyma,

2 evőkanál borecet,

3 evőkanál olívaolaj,

2 szikkadt zsömle,

2 deka vaj,

só, őrölt fehér bors.

Elkészítése: az uborkát, hagymát meghámozzuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk, a paradicsom héját a szokásos módon (pár percnyi forrázással) lehántjuk, mindegyiket apró kockákra vágjuk, majd ezekből összesen 3 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez. A többi zöldséget összeturmixoljuk, hozzáadjuk a fokhagymát, a borecetet, az olívaolajat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, felöntjük 7 deci vízzel, és néhány órára hűtőbe tesszük. A zsemlét felkockázzuk, a vajban rózsaszínűre pirítjuk. Tálaláskor a levesre rátesszük a félretett zöldségkockákat, és a pirított zsemlekockákkal kínáljuk.

 

Csirkehúsos penne

Hozzávalók:

50 dkg penne tészta
40 dkg csirkemell filé
20 dkg sajt
5  dkg vaj
4  dl főzőtejszin
só, bors, szerecsendió
olaj

Elkészítése:

A csikemellet csíkozd fel, majd hirtelen süsd meg.Amikor megsült,
ízlésed szerint sózd meg, öntsd fel pici vizzel, és párold puhára.
Ekkor öntsd rá a tejszint, szórd bele a reszelt sajtot, ízesitsd
borssal és szerecsendióval.Végül a kifőzött tésztával keverd össze,
és már tálalhatod is.


Ime néhány fröccs varriáció:

Hosszúlépés        (fröccs) : 2 dl szódavíz + 1 dl bor
Rövidlépés       (kisfröccs) : 1 dl szódavíz + 1 dl bor
Nagy fröccs(hajtás-húzás) : 1 dl szódavíz + 2 dl bor
Házmester                       : 2 dl szódavíz + 3 dl bor
Viceházmester                 : 3 dl szódavíz + 2 dl bor
Háziúr                             : 1 dl szódavíz + 4 dl bor
Mafla                               : 5 dl szódavíz + 5 dl bor
Krúdy fröccs                    : 1 dl szódavíz + 9 dl bor
Csattos                           : 5 dl szódavíz + 1 l   bor
Lámpás                           : 5 dl szódavíz + 1,5l bor

Újházi fröccs : szóda helyett koviubi leve..(így több bort lehet inni büntetlenül)
Deák bólé : nagyon kevés alkohol megcsapatva sok szódavízzel

Jó tanácsok:
Egyet azonban sose feledjenek! Igazán finom fröccsöt csak nagyon jó borból szabad
készíteni. Leginkább száraz fehérborból, vagy roséból.
Vörös borból viszont - a borászok szerint - Isten ellen való vétek!
És még egy tanács: a szódavíz ne palackos bubisvíz legyen :-)), hanem eredeti szóda.

Egészségünkre !


Részeges csűlök római tálban

Hozzávalók:

1 egész nyers csülök
5-6 db nyers burgonya
hagyma
10-20 dkg gomba
só, bors
pirospaprika

zöldpaprika
paradicsom
2 dl tejföl
1 dl fehérbor

Elkészítés:

A nyers csülköt megfőzzük. Római tál aljára kevés zsírt teszünk, majd a felkarikázott nyers burgonyát beletesszük, erre jön a főtt, kockázott csülök. Megsózzuk.

Ragut készítünk: ehhez hagymát dinsztelünk 10-20 dkg gombával, sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük, zöldpaprikát és paradicsomot is teszünk bele. Ezt a ragut ráöntjük a húsra, és letakarva kb. 1 órát sütjük. 2 dl tejfölt összekeverünk 1 dl fehérborral, s ezzel leöntjük, majd készre sütjük


Pácok

Pikáns pác
1 dl olívaolaj,

1 nagy fej lilahagyma,
fél dl alma- vagy borecet,
2 babérlevél,
8-10 szem egész fekete bors,
1 száraz cseresznyepaprika,
1 gerezd fokhagyma,
1-1 mokkáskanál szárított rozmaring és kakukkfű
A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. Az olajat és az ecetet összekeverjük, majd belekeverjük a többi hozzávalót.

Gyömbéres pác
1 dl száraz fehérbor,
3 evőkanál szójaszósz,
1 dl olívaolaj,
1 tyúkhúsleves-kocka,
1 teáskanál gyömbérpor (vagy friss reszelt gyömbér),
1 gerezd fokhagyma,
fél citrom leve,
ízlés szerint törött bors,
Az olajat, citromlevet, szójaszószt, bort, borsot, gyömbért és a zúzott fokhagymát összekeverjük, majd meglangyosítjuk, és belemorzsolom a húsleveskockát.

Mustáros pác
1 dl olívaolaj,

kakukkfű,
majoranna,
petrezselyem,
bors,
mustár,
fokhagyma
A hozzávalókat összekeverjük.

Fokhagymás pác
2 evőkanál mustár

4 gerezd reszelt fokhagyma
1 evőkanál erőspaprikakrém
1 dl olaj
A hozzávalókat összekeverjük.

 

Rongyos kifli


Hozzávalók:

50 dkg liszt
20 dkg vaj
2,5 dkg élesztő
2 dl víz
2 tojás
1 kiskanál cukor
1 mokkáskanál só
fél dl tej
olaj

Picit cukros, langyos tejben futtasd fel az élesztőt. A lisztet az élesztővel, egy tojással, egy evőkanálnyi vajjal és vízzel gyúrd össze. Egy szögletes tálat kenj ki olajjal, rakd bele a tésztát, és egy órára tedd hűtőbe.
Lisztezett deszkán nyújtsd fél centi vastagra, és kend rá a szoba-hőmérsékletű vajat. Hosszában és széltében is hajtsd háromfelé, és tedd be még egyszer ugyanennyi időre a hűtőbe. Ezután újra nyújtsd ki, és vágd háromszögekre. A legegyszerűbb, ha kör alakúra nyújtod, és cikkekre vágod.
A háromszögeket kend meg olajjal, és a hosszanti oldaluktól kezdve tekerd őket fel kifli alakúra. A megmaradt tojást verd fel, kend meg a kifliket, és előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süsd készre.

 

Tojásos nokedli

 

Hozzávalók (4 fő részére):

50 dkg liszt
2 tojás
2 dl víz
2 dl tej
1,5 teáskanál só
4-5 liter víz, 1 evőkanál só
5 dkg vaj
6-7 tojás a tetejére

A vizet a sóval feltesszük forrni. A tojásokat felverjük, hozzáöntjük a liszt felét és a többi hozzávalót. Fakanállal jól összedolgozzuk. Ha már egynemű, akkor folyamatos keverés közben hozzáadjuk a maradék lisztet. Addig keverjük, amíg a tészta hólyagos nem lesz. A nokedlit 2-3 adagban a forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Amikor feljött a víz felszínére leszűrjük, és a teflon bevonatú lábasban megolvasztott vajra dobjuk. Ha az összes nokedli a lábasban van, akkor átforrósítjuk és a felvert tojásokat több adagban hozzákeverjük. 2-3 percig forgatjuk csak, majd a tűzről levéve körülbelül 10 percig állni hagyjuk. Kínálhatjuk friss idénysalátával, kovászos uborkával, de bármilyen savanyúsággal is.

 

Asztali nézet